• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Oskar Svärd (M) kommenterar oppositionens samarbete. Foto: SVT

Oppositionens öppna dörr till Moderaterna – så svarar kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna i Kumla stänger inga dörrar för ett samarbete med Moderaterna efter valet. Däremot vill partierna få bort Socialdemokraterna från makten.
–Jag välkomnar att oppositionen inte är lika splittrade längre, säger Moderaternas kommunalråd, Oskar Svärd, i ett pressmeddelande.

Under torsdagen kallade Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna i Kumla till presskonferens angående framtida samarbete.

Efter valet hoppas de fyra oppositionspartierna kunna bilda egen majorit. I dagsläget har partierna tillsammans enbart 27 procent av rösterna.

– Vi vill ge väljarna en möjlighet att rösta fram ett annat alternativ. Vi ser fram emot att få de rösterna. Jag tror att det finns ett visst missnöje för hur Kumla styrs i dag, säger Jan Engman (C).

Tillsammans med sina samarbetspartier håller Centerparitet dörren öppen för moderaterna att ansluta.

Partiet styr i dag Kumla tillsammans med Socialdemokraterna.

Nu har moderaternas kommunalråd, Oskar Svärd, uttalat sig efter oppositionens presskonferens.

– Jag välkomnar att oppositionen inte är lika splittrade längre och nu samlat visar att de likt Moderaterna vill ha mer borgerlig politik i Kumla. Det är dock ingen svår ekvation att lösa för att inse att alternativet de framhäver behöver Moderaterna för att lyckas.

– Partierna samlade i förra valet 27 procent, i senaste Sifo får de 22. De vill varken samarbeta med S eller Sd, vilket leder till att Moderaterna även där är relevanta och avgörande i den lokala politiken, säger Svärd.

Oskar Svärd betonar också att partiet kommer att gå till val med sin egna politik

– Vi i Moderaterna går till val själva och respekterar ett valresultat av väljarna. Efter det bildas en samverkan mellan de som vill och kan styra Kumla, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer