Ordningsvakterna kommer finnas både på busslinjer och vid hållplatser. Foto: SVT/TT

Ordningsvakter sätts in på bussarna i sommar

Publicerad

Länstrafiken har fått tillstånd av polisen att sätta in ordningsvakter på busslinjer och hållplatser i länet sommar. Det är tidigare erfarenheter av fri kollektivtrafik som gör att man nu sätter in åtgärden.

I sommar reser skolungdomar i grundskolans årskurs 6-9 och gymnasieskolans årskurs 1 och 2 på gymnasiet gratis på kollektivtrafiken i länet med Länstrafikens sommarkort. Tidigare erfarenheter av situationer som uppstått vid gratis kollektivtrafik gör att Länstrafiken nu sätter in två ordningsvakter på bussar i länet under perioden.

– När vi provat fri kollektivtrafik blev det vid det tillfället en rullande fritidsgård och en ohållbar situation vilket gjorde att försöket avbröts, säger Tomas Erdtman, ansvarig för kontrollverksamheten på Länstrafiken.

Trygga resor

Ordningsvakterna kommer att resa med olika bussar i länet och även finnas vid större busshållsplatser. Exakt var och vid vilka tidpunkter de kommer vara vill Länstrafiken inte uppge. Syftet är att trygga resan för resenärer och förare och försöka hålla ordning.

– Vi har vissa orosområden som vi har under bevakning. Men bussarna rullar och ungdomar är flyttbara, de kan förflytta sig från en linje till en annan, säger Tomas Erdtman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.