Barbro Holmberg är utredaren bakom förslaget som lades fram till regeringen. Foto: Jessica Gow/TT

Nya tjänster när Örebro utses till bas för nytt civilförsvarsområde

Uppdaterad
Publicerad

När det civila försvaret ska byggas upp igen blir Örebro bas för mellansverige, det framgår av ett förslag som utredaren Barbro Holmberg på måndagen la fram till regeringen. Chef för det hela blir landshövding Maria Larsson.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen att det i sin tur kan leda till 14 nya tjänster i det civilkansli som ska inrättas. Civilområdeschef blir Maria Larsson och sammanlagt ska sex så kallade civilregioner inrättas i Sverige.

”Det är glädjande att utredaren dragit samma slutsats som vi” skriver Maria Larsson ” – nämligen att Örebro har bäst förutsättningar att samordna de civila försvarsåtgärderna inom vårt civilområde.

Här låg också tidigare det civilbefälhavarkansli som fanns när hotbilden under kalla kriget var påtaglig. Örebro är den klart mest centrala mötesplatsen för Mellersta civilområdet ur flera hänseenden.”

Övriga län som ingår i civilområde Mellansverige med Örebro län är Värmlands-, Dalarnas-, Västmanlands-, Gävleborgs, Uppsala och Södermanlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer