Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Jesper Bergstrands tankar om utredningen. Foto: Pavel Koubek/TT, Beatrice Emmerik/SVT

Örebro fallskärmsklubb om svaren från Haverikommissionens utredning

Publicerad

I över ett år har Örebro fallskärmsklubb väntat på svar. På måndagen presenterade Statens haverikommission sin slutrapport om flygolyckan i Örebro.

Nio personer omkom i flygolyckan i juli 2021. Åtta av dem var fallskärmshoppare från Örebro fallskärmsklubb, piloten tillhörde en annan klubb.

I rapporten pekar Haverikommissionen ut flera orsaker till olyckan. Den så kallade höjdrodertrimmen var i ett onormalt läge för start och flygplanet var för baktungt. Man hade kunnat upptäcka flera faror tidigare genom en riskanalys, enligt Haverikommissionen.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Noggrann utredning

Jesper Bergstrand som är medlem i fallskärmsklubben följde måndagens presskonferens och han har också läst rapporten. Han är nöjd med svaren från utredningen.

– Man har vänt på väldigt många stenar, man har ställt väldigt många frågor. Och man har varit oerhört noggrann i den här utredningen, säger Jesper Bergstrand.

Efter olyckan blev han den som uttalade sig för fallskärmsklubben i medierna. Han höll också ett uppmärksammat tal vid minnesstunden i Stadsparken i Örebro samma sommar som olyckan skedde.

I klippet kan du höra hur Jesper Bergstrand orkade hålla talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet