Foto: SVT

Örebro får rullande förskola

Uppdaterad
Publicerad

Ett klassrum i en buss – som varje dag tar med förskolebarn på turer runt om i närområdet. Det är det nya i Örebros barnomsorg.

När förskoleverksamheten växer behövs fler lokaler. Som ett försök i att mätta en del av behovet kommer programnämnden för barn och utbildning besluta om ett köpa en buss till en kostnad av 1,7 miljoner kronor.

Bussen har tidigare använts inom förskoleverksamheten i Gävle och kommer i Örebro användas som ett extra klassrum – på hjul.

– Det uppstår många fiffiga möjligheter, hela naturen och miljön kring Örebro står till förfogande. Bussen kan komma att åka till utflyktsmål eller teatrar, så det finns stora möjligheter, säger Kenneth Nilsson (S), ordförande programnämnd barn och utbildning.

Tanken är att bussen ska åka iväg till nya platser varje dag och att barnen turas om att följa med.

Hade det varit billigare med en mer traditionell lokal?

– Det är svårt att jämföra. Vi äger den här och långsiktigt blir det mer billigt än att till exempel köpa en barrack, säger Kenneth Nilsson (S).

– Det här blir en variant på utomhuspedagogik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer