Örebro först att använda ny vaccinationsmetod mot hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

I fjol presenterade Örebroforskaren Ole Fröbert sin studie som visar att risken för att dö till följd av en hjärtinfarkt minskar markant om patienten ges en dos influensavaccin. På USÖ har man använt sig av metoden i mer än ett år och nu följer andra regioner efter.

Resultatet från studien visar att risken för att patienterna ska dö minskar med 41 procent om sprutan ges inom tre dygn efter behandling av hjärtinfarkten.

Än så länge erbjuds patienterna en spruta men det är ännu för tidigt att säga om man kommer att behöva ge patienterna återkommande doser.

– Vi vet ju fortfarande inte hur det ser ut efter första året och givetvis ska man fortsätta att vaccinera sig eftersom det kommer nya influensor. Men det är med stor sannolikhet som det här har betydelse i år efter år, säger Stella Cizinsky, verksamhetschef på hjärt- och lungkliniken på USÖ.

Förutom Örebro använder sig både Region Stockholm och Region Skåne redan av metoden. Men fler av landets regioner är på gång att följa efter.

Hoppas på spridning internationellt

Stella Cizinsky hoppas också att metoden ska få genomslag internationellt, inte minst i länder där man inte har samma möjligheter som i Sverige att följa upp sina patienter över tid.

– Många länder har inte råd att följa upp patienterna och där är också dödligheten högre. Som i Bangladesh till exempel. Och det är ju där man har de största möjligheterna att förbättra vården, säger hon och fortsätter:

– Sen kostar en spruta influensavaccin bara 50 kronor. Det är ju så billigt att det inte ens räcker till en hamburgare.

Hör Stella Cizinsky berätta mer om hur vaccinationen fungerar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.