Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan kommunens kor göra att Örebro inte får det elstöd de hade tänkt sig? I klippet förklarar kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Äger kor – då förlorar Örebro kommun miljoner i elstöd

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommuns ansökan om elstöd gick inte riktigt som man hade tänkt sig. De 20 miljoner de trodde sig få blev istället bara två. Anledningen? Kommunen har kor och ägnar sig åt lantbruksverksamhet.

Örebro kommun förfogar över ett antal kor och har en gymnasielinje med inriktning på lantbruk. Det innebär att Skatteverket klassar kommunen som jordbruksproducent och istället för att få maxtaket på 20 miljoner kronor i elstöd så får de maxtaket för jordbruksproducenter, vilket ligger på två miljoner kronor. Något som P4 Örebro var först med att berätta.

– Konsekvenserna av det här och proportionaliteten tycker vi är alldeles abnorma, säger kommunstyrelsens ordförande i Örebro, John Johansson (S).

Örebro kommun har nu gått samman med bland andra Sala kommun, Falkenberg, Västra Götalandsregionen och Region Jönköpings län för att genom en skrivelse till energiministern förmå regeringen att ändra regelverket.

I klippet berättar John Johansson (S) om hur han ser på att regelverket sätter stopp för Örebros elstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.