Foto: TT Nyhetsbyrån

Örebro hockey kan ta över damlaget inom fem år

Publicerad

En etablering av damverksamhet finns med i klubbens nyligen satta strategiplan för 2018-2022 enligt vd:n Mikael Johansson. Ett damlag kan både stärka varumärket och öka intresset för hockeyn tror han.

– Egentligen ligger ju damhockeyn utanför Örebro hockey ungdoms ansvar. Den är vårt ansvar, så vi måste börja titta på det, säger Mikael Johansson, vd Örebro hockey.

Styrelsebeslutet innebär att det kan dröja ända fram till 2022.

– Det handlar om att avsätta ekonomiska och personella resurser för att göra en satsning, säger Mikael Johansson.

Mikael Johansson, vd Örebro hockey Foto: Sophie Olsson Rahlén

Krävs mer ishallar för att satsa på damlag

Han tror att ett damlag kan stärka varumärket Örebro hockey och öka intresset för hockeyn lokalt och regionalt.

– Jag tycker att det är viktigt att vi jobbar med jämlikhet, säger Mikael Johansson.

Bristen på ishallar är välkänd inom idrottsrörelsen i Örebro och beskrivs av Johansson som ett hinder. Exempelvis är Behrn arena fulltecknad av klubbens fyra elitlag på herr- och killsidan och av konståkningen.

– En förutsättning för att kunna arbeta med det här är att vi får mer isytor. Undersökningar tyder på att Örebro är sämst i Sverige av städerna med elitlag när det gäller isytor, säger han.

Men om ni säger att ni vill arbeta för jämställdhet kan inte några andra stiga åt sidan lite för att ge plats åt damerna?

– Jag kan tyvärr inte sitta här och säga att vi ska lägga ner eller flytta om. Det får bli en senare fråga när vi kommer till hur vi ska etablera damverksamheten inom Örebro hockey, säger Mikael Johansson.

”Ekonomin inte vår starka sida”

Utöver få och sena träningstider brottas damlaget, som tillhör Örebro hockey ungdom, med knappa resurser. Spelarna betalar all utrustning själva och bidrar till reskassan. Enligt tränaren Krister Andreasen Hildingsson skulle 50.000 kronor täcka resorna.

Hur ser ni på att stötta damhockeyn i Örebro fram tills dess att ni tar över den?

– Vi förlorade 12 miljoner förra året, så just ekonomin är ju inte vår starka sida. Sen kan jag hålla med om att 50.000 kronor är lite pengar i den stora totalen men det är inget vi har vare sig diskuterat eller fattat beslut om, säger Mikael Johansson, Örebro hockey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.