Foto: TT

Örebro toppar bostadsinbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har andelen personer som utsatts för brott minskat, det visar den senaste rapporten från Brottsförebyggander Rådet (BRÅ). Men när man ser närmare på statistiken finns också sådant som sticker ut. Som andelen bostadsinbrott i länet.

Enligt Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) senaste rapport ligger Örebro län i topp när det gäller bostadsinbrott. Mellan 2013 och 2015 är andelen hushåll som drabbats högst i landet.

På andra plats kommer Skåne. Enligt rapporten varierar antalet inbrott med årstiderna. Oktober, november, december är månaderna då flest drabbas.

BRÅ:s rapport är i övrigt inte nedbruten på län eller orter.

Dödligt våld

Under 2000-talet har det dödliga våldet i Sverige minskat, även om det var som högst 2015 med 112 fall.

2001–2005 inträffade i genomsnitt 92 fall av dödligt våld om året, samma siffra för 2011–2015 var 85 fall. Dödligt våld mot barn och dödligt våld mot kvinnor i nära relationer tillhör de grupper som har minskat.

Samtidigt har det dödliga våldet mot män med skjutvapen ökat de senaste åren. 2014–2015 var siffran uppe i drygt 5,5 män per 1 miljon invånare, vilket kan jämföras med 2006–2007, då det inträffade färre än 2 dödsfall.

– Senaste gången det var en peak var i slutet på 1990-talet, då var det 4,5 dödsfall per 1 miljon invånare, säger Jonas Öberg, utredare på Brå, till SVT Nyheter.

Ökningen beror bland annat på att kriminella konflikter, däribland gängrelaterat våld, har ökat.

Andelen brottsutsatta färre

Som helhet konstaterar man att andelen personer som uppgett man att man utsatts för något brott mellan 2005 och 2015 har minskat från 26 procent till 24 procent.

En grupp där utsattheten ökar är personer som är födda i Sverige men vars båda föräldrar är födda utomlands.

Sedan 2012 uppger en större andel kvinnor än män att de utsatts för något brott mot person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.