Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hopajola möjliggör guidade turer för människor i samhället som har det lite svårare att tag sig ut i terräng. Nu har Hopajola tilldelas Örebro kommuns tillgänglighetspris för sitt arbete. Foto: Nick Strömgren/SVT

Naturföreningen Hopajola tilldelas tillgänglighetspris

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella natuföreningen Hopajola har under sommaren genomfört naturguidningar med tillgänglighetsanpassning. Nu prisas föreningen av Örebro kommun för sina guidningar.

Hopajola har haft olika guidade turer i skog och naturreservat sedan 2015. Sedan några år tillbaka har föreningen erbjudit guidningar som varit tillgänglighetsanpassade.

– Hela samhället pratar om friskvården, att vara i naturen, och då måste vi visa att det även går om du sitter i rullstol. Därför är dessa turer så viktiga, säger Rikard Södergren som är deltagare och guide.

Välkommet tillskott

Anki Rauséus som är verksamhetsledare menar att att det är viktigt för alla att kunna delta och att priset på 10 000 kronor är ett tillskott.

– Pengar är inte allt men när det gäller naturvård känns det som att 10 000 kronor sitter jättegott men jag vet inte hur det ska användas ännu, säger hon.

Inför sommaren kommer Hopajola arrangera åtta guidade turer från norr till söder. De börjar i april månad då Knuthöjdsmossen ska besökas och avslutas i september i Tiveden.

Anki Rauséus hoppas även att coronanpandemin tillåter fysiska guider till sommaren men vet ännu inte hur det blir. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer