Foto: Matilda Sandberg/SVT

Örebro län har högst andel ekomat i landet

Publicerad

Andelen inköp av ekologiska livsmedel i Örebro län var högst i landet förra året. Det visar en rapport där Sveriges kommuner och landstings livsmedelsinköp i offentlig sektor har jämförts.

Det är den ideella föreningen Ekomatcentrums marknadsrapport 2018 som visar att Örebro län leder ekomatsligan. Rapporten som tagits fram visar att nära hälften, 48 procent, av kommunerna och Region Örebro läns livsmedel var ekologiska 2017. Örebro kommer dessutom på tredje plats bland kommunerna med 63 procent.

– Det känns jättebra såklart, att vi kommit så långt i Örebro att vi kan med våra måltider göra skillnad för klimatet, säger Örebro kommuns måltidschef Carina Andersson.

Örebro gick om Skåne

Länet har gått om Skåne, som toppade listan i förra årets rapport. Totalt i riket är andelen ekologiska livsmedel 36 procent. Enligt ett pressmeddelande från Ekomatcentrum fortsätter andelen ekologisk mat i den offentliga sektorn att öka i landets kommuner och landsting även i år.

I Örebro får den allt mer ekologiska maten positiva reaktioner. Kommunen har ett mål på 80 procent ekologiska livsmedel till år 2020.

– Det är ett långsiktigt målmedvetet arbete. Vi arbetar mycket med att minska vårt matsvinn för att få ner kostnaderna, för det är de pengarna som gör att vi kan köpa in fler ekologiska produkter, säger Carina Andersson, och fortsätter:

– Det är också på grund av att vi lagar mat från råvaror istället för att använda hel- och halvfabrikat som gör att vi kan köpa ekologiska produkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer