Framtiden ser ljus ut för många småföretagare i länet. Foto: SVT/TT

Örebro län högt upp i ranking – så mår småföretagen

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för många småföretagare i Örebro län. Det goda konjunkturläget placerar länet på plats fem i den årliga Småföretagarbarometern som Företagarna, Swedbank och Sparbankerna presenterat.

Många småföretagare i Örebro län ser ljust på framtiden. Nio av tio företag vill växa de kommande åren. Sju av tio upplever också att det finns goda möjligheter att lyckas med det.

– Vår bild är att företagarna i Örebro län är fortsatt positiva till deras framtida utveckling. Dock har vi sett tecken på minskad byggtakt och minskade fastighetsinvesteringar.

– Vi ser också att cityhandeln har expansionsutmaningar som måste möta en växande e-handeln. Ett annat tydligt tillväxthinder är att det är svårt att hitta personal med rätt utbildning och kompetens, särskilt inom bygg och IT, säger Eva Hallmén, kontorschef Swedbank Örebro.

Stora utmaningar att lösa

Även om Örebro län placerar sig högt i rankingen, finns det med andra ord stora utmaningar.

– Det är glädjande att konjunkturläget i vår region är fortsatt positiv. Att vi ser större utmaningar i kompetensförsörjningen än tidigare år inte någon överraskning, det är något som är mycket tydligt i samtalen med våra medlemmar.

– Att denna fråga tas på största allvar av våra ledande politiker är avgörande för att Örebro ska kunna fortsätta växa och utvecklas, säger Hanna Jonasson, regionchef för Företagarna Örebro län.

I länet har tillväxttakten inom både sysselsättning och antal order ökat. Det har bidragit till att Örebro län hamnar så högt upp på rankingen.

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda.

Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus.

Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

Källa: Företagarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.