I Örebro kommun får skolelever och andra verksamheter mest ekoligiskt i landet. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Örebro kommun serverar högst andel ekologiskt i landet

Uppdaterad
Publicerad

Maten som serveras på exempelvis skolor och äldreboenden i Örebro kommun är mest ekologisk i landet, det visar en sammanställning som gjorts av intresseföreningen Ekomatcentrum. Slår man ihop länets samtliga kommuner och regioner, toppar även de listan.

– Vi mäter de faktiska inköpen som landets kommuner och regioner gör. Vi har följt utvecklingen sedan början av 2000-talet, säger Eva Fröman, ordförande i Ekomatcentrum.

Syftet med sammanställningen är att följa upp hur det offentliga lever upp till regeringens mål att 60 procent av livsmedlen i offentlig verksamhet ska vara ekologiska 2030.

Mest ekologiskt i landet

Högst andel ekologiskt i landet serveras i Örebro kommun som under fjolåret hade 71 procent ekologiska livsmedel. I länsrankingen toppar även Örebro län med 51 procent ekologiska livsmedel. Detta kan jämföras med riksgenomsnittet på 38 procent.

– Örebro har satsat och tagit politiska beslut vilket bidrar. Man har även haft ett projekt som heter Smartare mat, där man satsat på att servera ekologiskt.

För detta prisades Örebro kommun på en tillställning där bland annat prins Carl Philip deltog.

– Jag hoppas inte de lutar sig tillbaka nu, men jag tror deras mål ligger högre. Sen har de en bit kvar för att bli mer klimatsmarta och minska växthusgasutsläppen från de livsmedel som de köper in, säger Eva Fröman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.