Örebro län – Snart kan bussbiljett betalas med kontokort

Uppdaterad
Publicerad

Att dra sitt bankkort på bussen är inga problem i Västmanland. Men i Örebro dröjer det till i höst innan bussarna är helt kontantlösa.

I stort sett varje dag drar vi våra bank- och kreditkort i affärernas kortläsare och nu ska vi snart kunna göra det även på bussarna. Varför kortläsare till bussarna dröjt beror, enligt Tomas Cading, administrativ chef på Länstrafiken Mälardalen, på att tekniken är lite krångligare eftersom en buss ständigt är i rörelse.

I Länstrafiken Mälardalen ingår Örebro, Västmanland och Sörmland. Samtliga län ska vara kontantlösa till årsskiftet, men Västmanland var först ut och införde kortläsare redan i januari i år.

– Det har fungerat över förväntan, faktiskt, säger Sirpa Niva, trafikledare och busschaufför på Västerås lokaltrafik.

Hur ofta använder sig resenärerna av kortbetalning?

– Ja, det är inte så ofta, det vanligaste sättet är att köpa biljetter från automater som är placerade på stan och sms-biljetter, säger hon.

Sms-biljetten har snabbt blivit populär, också i Örebro, som ju var först i landet med att införa det betalsystemet. Anledningen till att Länstrafiken Mälardalen helt vill få bort kontanterna på både stadsbussarna och landsortstrafiken är för att bussförare har blivit hotade och utsatta för rån. Och sista steget att helt få bort pengarna är just kortläsare.

– Jag tror inte vi kommer ha fler hotfulla situationer, snarare tvärtom. Man kommer veta att det inte finns några kontanter på bussarna. Bank- och kreditkortsläsare är en bra lösning, utprovad teknik och i stort sett alla kunder har bank- och kreditkort, säger Tomas Cading, administrativ chef på Länstrafiken Mälardalen.

Länstrafiken Mälardalen är bland de allra första i landet att bli helt kontantlösa och prislappen för omställningen landar på 15 miljoner kronor. Cirka en tredjedel av den summan betalas av EU-medel, eftersom Länstrafiken driver omställningen som ett EU-projekt.

– Även om vi fått bidrag så är det här ett betydande belopp för oss, men det fanns inget alternativ. Busscahufförerna måste kunna känna sig trygga när de går till jobbet och det här får också andra positiva effekter, för när biljetten är betald innan man går ombord så kommer trafiken gå snabbare, säger Tomas Cading.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.