En regionbildning skulle innebära att länet får ett direktvalt regionfullmäktige, som ska leda länet och verka för en positiv utveckling.
Regionförbundet och landstinget har nu skickat ut en förfrågan till länets kommuner, som får ta ställning till förslaget. Senast den 1 oktober måste respektive kommunfullmäktige lämna svar.
– Våra kommuner har sedan tidigare visat att man ser fördelarna med att stärka den regionala nivån, vilket ger helt andra möjligheter till utvecklilng och effektivisering av infrastruktur, arbetsmarknad, kollektivtrafik, hälso- och sjukvård, kultur, utbildning och forskning, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i ett pressmeddelande.
Förbereder ansökan
Landstinget och regionförbundet har tagit fram ett underlag för en ansökan till regeringen. Om kommunerna säger ja kommer man att skicka in ansökan om att bilda region från första januari 2015.
Tidigare pågick en ansökningsprocess om att bilda Region Mälardalen, där Västmanlands, Sörmlands och Örebro län skulle ingå. Men processen avbröts för fem månader sedan när landstinget i Södermanland inte fick tillräcklig politisk majoritet för förslaget.
Fakta/ regioner
- Regeringen meddelade i januari 2009 att Sverige i framtiden ska ha tre politiska nivåer med beskattningsrätt: staten, regionkommuner och primärkommuner.
- Fyra regionkommuner har redan bildats.
- I flera län pågår arbete för att bilda större, sammanslagna regioner.
- Samtidigt pågår en utredning om hur den statliga regionala indelningen ska se ut
Källa: Örebro läns landsting