Museichef Ihov Posjyvajlo och en kollega på Maidan-museet i Kiev tog emot utrustningen från sex länsmuseer i Sverige den 27 januari. Foto: Maidan-museet

Örebro läns museum hjälper Ukraina

Publicerad

Det ukrainska kulturarvet är hotat på grund av kriget. Därför är Örebro läns museum ett av sex länsmuseer i landet som har samlat pengar och skickat utrustning till Ukraina för att dokumentera krigsbrott.

I fredags kom meddelandet från Maidan-museet i Kiev att utrustningen som skickats hade kommit fram.

– Nu hoppas vi att Maidan-museet får lättare att utföra sitt viktiga värv genom vår gåva. säger Birgitta Johansen, museichef på Örebro läns museum. Hon är också ordflörande i stiftelsen Kulturarv utan gränser.

Personalens julklappspeng

Personalen på Örebro läns museum lät pengarna som de skulle fått en julgåva för, istället gå till utrustning till Ukraina. Tillsammans med de fem andra länsmuseerna fick de ihop 84 500 kronor. Önskad utrustning köptes in och det ordnades med transport.

I framtiden kan det också bli fråga om att skicka ner personal.

– Tanken är att personal från länsmuseer ska kunna åka ner och hjälpa till med återuppbyggnad när det blir möjligt.

Utrustning som skickats till Maidan-museet i Kiev

Örebro läns museum och fem andra länsmuseer skickade följande utrustning till Ukraina för att de ska kunna dokumentera skador på kulturarvet på olika håll i landet orsakade av kriget:

Kraftfulla, laddningsbara batterier

Bensin- och gasdriven elinvertor

360-graders kamera

Ledbelysningar

Kommunikationsradior

Pannlampor

Förstahjälpen-lådor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.