Kumlasjön. Foto: Niclas Thörner

Örebro och Kumla nominerade till Årets kulturkommun

Uppdaterad
Publicerad

Örebro och Kumla är två av de åtta kommuner som kan utses till Årets kulturkommun.

– I november presenterar vi en vinnare, säger Ewa Henriksson på fackförbundet Vision, som instiftat priset.

Utöver Örebro och Kumla är Avesta, Bromölla, Kil, Lund, Smedjebacken och Värnamo nominerade till priset.

– Vem som helst kan nominera. Det behöver inte vara en medlem i förbundet utan kan vara en kommuninvånare också, säger Ewa Henriksson, kulturansvarig på Vision.

Kultur ska vara del av vardagen

För att vara aktuell som Årets kulturkommun 2019 ska kommunen bland annat visa att den arbetar för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag, att man driver en långsiktig kulturpolitik, gör kommuninvånarna delaktiga i kulturen och stödjer kulturell mångfald.

I nomineringen från Örebro framhålls OpenArt, Fristadsprogrammet för kulturutövare, Kulturskolan och det nya Kulturkvarteret. I nomineringen för Kumla framhålls bland annat Konst på hög, Konstrundan, Kumlasjön och Stenarbetarmuseet och Skoindustrimuseet.

Nu ska kommunerna granskas

– Vi är precis i början av arbetet med att komma fram till en vinnare. Imorgon har vi vårt första jurymöte och nu ska vi granska de nominerade kommunerna lite närmare, innan vi utser en vinnare, säger Ewa Henriksson.

Årets vinnare offentliggörs vid ett event i Stockholm den 26-27 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.