Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hbtq-rörelsens krav 1971 är lika aktuellt idag konstaterar Jan-Eric Norman. Hör honom berätta i klippet vad som låg bakom den första demonstrationen. Foto: SVT

”Nervöst” när första hbtq-demonstrationen genomfördes i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

15 maj 2021 är det 50 år sedan den första hbtq-demonstrationen genomfördes i Sverige. Det skedde i Örebro och var långt ifrån de prideparader som vi är vana vid idag även om kraven i stort sett är desamma.

Det var inte ansiktsmålning, flaggor och musik när den första svenska, kanske till och med europeiska, demonstrationen för hbtq-personers rättigheter genomfördes i Örebro 1971. Gruppen som tog initiativet kallade sig då Gay Power och bestod av ett tiotal personer med plakat.

– Jag kan tänka mig att det var rätt så nervöst, säger Jan-Eric Norman som är ordförande i Gay Power 2 och historiker, med tankar som ”Hur ska det här tas emot? Vad kommer att hända?”.

”Smärfritt”

Tysta tågade gruppen sedan från Järntorget över Storbron vidare mot Stortorget där man mötte pressen.

– Örebrokuriren skrev några dagar senare en notis där man konstaterade att ”en homodemostration genomförts och att det hela gått smärtfritt”, konstaterar Jan-Eric Norman.

– Det kanske inte var så smärtfritt för alla som deltog men de som gjorde det ska vara stolta!

Men vad var det som fick gruppen att gå ut och demonstrera? Lyssna när Jan-Eric Norman berättar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer