Örebro universitet Foto: SVT

Örebro universitet får civilingenjörsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års strävan får Örebro universitet nu rätten att utbilda civilingenjörer.

– Det finns en stor efterfrågan på civilingenjörer och det är otroligt viktigt för regionen, för staden Örebro och för universitetet, säger rektor Jens Schollin.

Universitetskanslerämbetet har godkänt Örebro universitets ansökan om att få starta upp en civilingenjörsutbildning.

Efter tidigare avslag anser nu UKÄ att det finns god vetenskaplig kompetens på universitetet och att flera rekryteringar har gjorts för att stärka de olika tänkta inriktningar på utbildningen.

De första eleverna som får möjlighet att studera ett femårigt civilingenjörsprogram i datateknik kommer kunna påbörja sin utbildning höstterminen 2016.

”Har jobbat hårt”

Även andra inriktningar kommer att bli aktuella framöver, enligt ett pressmeddelande från Universitetet.

– Vi har jobbat hårt för att få till attraktiva professionsutbildningar som läkare, civilekonom, jurist och psykolog. Det som återstod var civilingenjör. Nu har vi ett stort utbud och det kommer komma studenter som kommer stanna och bo här länge. Vi kommer få en helt ny stad.

Till hösten startar en utbildning i kriminologi, också det ett nytillskott i utbudet, men inga ytterligare utbildningar är enligt Jens Schollin på gång just nu.

– Vi har ett så fint utbud så just nu räcker det. Vi ska inte ansöka om fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer