Foto: Johannes Weckström /SVT

Örebro universitet klättrar på rankning: ”Visar att vi fört vetenskapen framåt”

Publicerad

Örebro universitet klättrar på en internationell lista över världens universitet. Orsaken är att Örebroforskare citeras flitigt av andra forskare i världen.
– Det visar att forskningen har effekt och har fört vetenskapen framåt, säger rektor Johan Schnürer.

Örebro universitet placerar sig i år på plats 385 av världens 20 000 lärosäten och de 1396 stycken som ingår i rankningen.

– Vi har för femte året i rad fått en bekräftelse på att vår forskning har ett internationellt genomslag och att våra forskare citeras flitigt, säger rektor Johan Schnürer, i ett pressmeddelande.

Citeringar viktiga

Det är citeringar i synnerhet som bidrar till att Örebro hamnar högt på listan. Det innebär att andra forskare hänvisar till – och i vissa fall bygger vidare på – forskning från Örebro.

– Kvalitén på vår forskning bedöms på hur vi citeras. Forskning som inte betyder något eller inte innebär något genombrott citeras inte. Gör du något banbrytande skriver många andra om det, säger Johan Schnürer till SVT.

Ger bättre förutsättningar

Han poängterar att placeringen är särskilt glädjande eftersom det i Örebro inte bedrivs lika mycket forskning som på andra universitet på listan.

– Det här ger också bättre förutsättningar för forskningsanslag och bättre förutsättningar för att rekrytera riktigt bra forskare och studenter från olika delar av världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer