RSV-granater till jugoslaviskt granatgevär M57. De smala rören är utskjutningsmotorn, de större med utfällbara fenor är stridsdelen, bedömer FOI:s expert. Foto: Republika Srpskas inrikesdepartement

Örebroare misstänks för vapensmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera räder i bosnienserbiska städer har sex personer gripits misstänkta för vapensmuggling. En av dem uppges vara från Örebro.

Örebroaren som är i 30-årsåldern är en av sex personer som misstänks för vapensmuggling i Bosnien. Mannen greps redan i januari i Sverige och sitter sedan dess frihetsberövad misstänkt för grovt vapenbrott.

Övriga greps i går i städerna Gradiska och Laktasi i den bosnienserbiska delrepubliken Republika Srpska, enligt inrikesdepartementet där. Två misstänkta är fortfarande på fri fot, enligt ett uttalande från departementet.

Vid sju räder i de bosnienserbiska städerna fann polisen stora mängder militära vapen. Bilder från beslagen visar automatvapen, granatpjäser och handgranater.

Örebroaren uppges i Bosniska medier vara den viktigaste länken när det gäller vapensmuggling från Bosnien till ”Muslimska brödraskapet”.

Men att de gripna skulle ha kontakt med terrororganisationer tillbakavisas av Bosniska myndigheter.

”Vi har inga kommentarer till dessa uppgifter i nuläget. Vi väntar på mer information från Bosnien”, skriver Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.