Josefin Sundh och Helena Fadl får flera miljoner för sin forskning. Foto: Region Örebro län

Forskning kring graviditetsdiabetes och KOL får unika pengar

Publicerad

För första gången någonsin har forskare från Örebro fått flera miljoner från Vetenskapsrådet för klinisk behandlingsforskning. 18,2 miljoner går till Helena Fadls forskning om graviditetsdiabetes och Josefin Sundh får 10,5 miljoner för att förbättra tillvaron för alla patienter med KOL.

Helena Fadl, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, studerar effekten av nya gränsvärden för graviditetsdiabetes i Sverige, vilket är den första studien i sitt slag.

Över 65 000 graviditeter kommer att ingå i den nationella studien där elva kliniker ingår, och Vetenskapsrådets medel är beviljade för tre år framåt.

Hoppas på snabba resultat

Forskningen är redan igång, och de kommande tre åren kommer att ägnas åt datainsamling och resultatsbearbetning.

– Jag forskar på hur blodsocker påverkar graviditet och barnkomplikationer, som i huvudsak är att barnet föds stort för tiden. Desto högre blodsockernivå ju mer komplikationer för mamma och barn, säger Helena Fadl.

Hon hoppas att forskningen ska ge resultat snabbt, och tror att det är en av anledningarna till att anslaget blev så stort.

–Sjukvårdsorganisationerna behöver bättre evidens för att ta beslut om bättre behandling, så det här är viktig, vardagsnära forskning. Huvuddelen av pengarna kommer gå åt till personalkostnader så att både jag och mina kollegor på de 11 övriga klinikerna kan avsätta tid till den här forskningen.

”Känns fantastiskt roligt”

Josefine Sundh är den andra Örebroforskaren som får pengar från Vetenskapsrådet. Pengarna ska gå till att hitta nya metoder för att underlätta livet för alla som har den obotliga sjukdomen KOL.

– I forskningen kommer vi undersöka om behandling med betablockad till patienter med KOL utan tidigare känd hjärtkärlsjukdom skyddar mot ett sammanslaget mått av förvärringsepisoder, hjärtkärlhändelser och dödsfall, säger Josefin Sundh, överläkare på lungsektionen vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer