Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det för typ av drog som gick under radarn – men som forskarna nu kan upptäcka? Hör med om cannabisvarianten HHC i klippet. Foto: Erik Karlsson/SVT

Örebroforskare har utvecklat metod för att spåra cannabisdrog

Publicerad

Fler användare av cannabisvarianten HHC kan upptäckas framöver. Detta tack vare en analysmetod som två örebroforskare har tagit fram.

– Man har missat den här drogen tidigare, säger specialistläkaren Paul Pettersson-Pablo.

För drygt ett år sedan började sjukhuskemisten Joakim Oxelbark och specialistläkaren Paul Pettersson-Pablo utveckla en analysmetod som skulle förbättra möjligheterna att upptäcka den olagliga narkotikasubstansen HHC via urinprov.

– Vi informerades via rapporter, tullbeslag och medicinska fallbeskrivningar från kontinenten om patienter som förgiftats av cannabisliknande ämnen men som egentligen var nya produkter som skiljde sig från cannabis, säger Paul Pettersson-Pablo, säger Paul och fortsätter;

– Det gjorde att vi började utreda möjligheten att sätta ihop en analysmetod för att se om vi kunde hitta de här nya substanserna i urinprover hos våra patienter, säger Paul Pettersson-Pablo.

Inte detsamma som cannabis

Genom metoden gör forskarna först en sållningsanalys som ger en första indikation om det finns droger i urinprovet. Därefter följer en verifikationsanalys.

– Den nya metoden kan tala om det finns hexahydrocannabinol, HCC, säger Joakim Oxelbark.

Innan forskarna utvecklade sin modell fick de ofta positivt svar på cannabis i sållningen och sedan negativt svar i verifikationen, eftersom HHC inte är detsamma som vanlig cannabis.

Upptäckte 44 positiva resultat

Efter metodbytet visade resultatet att forskarna upptäckte 44 positiva svar på HHC efter prover tagna på beroendepatienter som genomgår frivillig drogbehandling på Universitetssjukhuset.

– När vi får en analysmetod som kan identifiera preparaten som används ute i samhället blir det inte lika populärt att använda dem. Det misstänker vi kan hända med HHC nu framöver, säger Joakim Oxelbark.

DETTA ÄR HHC

Hexahydrocannabinol, förkortat HHC, är en av hampans så kallade cannabinoider.

• HHC finns naturligt i cannabisväxten i små mängder.

• Genom att lägga till väteatomer i laboratorium förstärks HHC för att efterlikna ruset av THC.

• Folkhälsomyndigheten skickade underlag till regeringen för att narkotikaklassa HHC den 17 maj 2023.

• Regeringen beslutade att HCC skulle narkotikaklassas den 11 juli 2023.

Källa: Karolinska institutet/Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.