Bilden är en genrebild. Foto: TT

Örebroforskare: orientering förlänger livet

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Örebro universitet vill använda sina fakta om orientering för att hjälpa äldre som mår dåligt.

– Om vi förstår vad det är som gör att orienterarna mår så bra kan vi hjälpa andra, säger Ida Schoultz forskaren i ett pressmeddelande.

Vid Örebro universitet har hon genomfört studien tillsammans med Lina Östlund-Lagerström.

De har studerat veteranorienterare och jämfört med andra pensionärer som inte orienterar.

Resultatet visar att orienterare har bra mycket färre problem med mage och psykisk ohälsa vilket de skrivit om i den internationella medicinska tidsskriften BMC Geritrics.

Kanske kan man invända mot att det är självklart att en motionerande grupp mår bättre än en som inte gör det men motionen är inte nyckeln enda nyckeln till deras välmående menar forskarna.

– De motionerar mer än den generella befolkningen men det är inte bara det som gör att de mår bättre. Orientering uppfyller alla kriterier för ett hälsofullt åldrande, säger Ida Schoultz.

Samtidigt som orienterare rör på sig använder de sina kognitiva funktioner eftersom de letar kontroller med hjälp av karta och kompass påstår hon.

– Detta är unikt för orientering. Genom att bryta ner de olika delarna hoppas vi kunna hitta modeller som passar alla. Det räcker inte att motivera äldre att röra på sig. Vi måste fundera över både kropp och själ, säger Lina Östlund-Lagerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer