Örebroforskare ska ta reda på risken för att drabbas av andra sjukdomar när man lider av adhd. Foto: TT / SVT

Hur stor är risken att barn med adhd drabbas av sjukdomar när de blir äldre?

Uppdaterad
Publicerad

Löper barn med adhd större risk att utveckla sjukdomar som vuxna? Den frågeställningen har Henrik Larsson, forskare vid Örebro universitet fått en halv miljon kronor för att studera.

Det är Hjärnfonden som i sommar delar ut sammanlagt över 74 miljoner kronor till 110 svenska forskningsprojekt. Ett av projekten som tilldelas pengar, en halv miljon kronor, är knutet till Örebro univsersitet.

Henrik Larsson som är forskare i medicinsk vetenskap, ska tillsammans med sitt forskarteam studera om barn med adhd löper större risk att drabbas av psykiatriska eller somatiska sjukdomar när de blir äldre.

”En unik studie”

Med hjälp av världens största tvillingregister ska data visa om det finns kopplingar mellan adhd och sjukdomar vid åldrande.

– Det här är en unik studie på så vis att vi med hjälp av omfattande datakällor kan studera om barn med adhd löper större risk att drabbas av hälsoproblem när de blir äldre, säger Henrik Larsson i ett pressmeddelande från Hjärnfonden.

– Vi kommer se hur livsstilsförloppet påverkar hälsan hos personer med adhd.

Genom att undersöka vilka framtida konsekvenser sjudomen kan få hoppas man på möjligheter att sätta in förebyggande åtgärder och rekommendationer i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.