Fem Örebroforskare vill ta reda på varför det finns så många pigga 100-åringar på Ikaria. Från vänster syns Allan Sirsjö, Mikael Ivarsson, Alexander Persson, Magnus Grenegård och Nikolaos Venizelos. Foto: Privat

Örebroforskare söker svar: Varför blir grekiska öbor så gamla?

Uppdaterad
Publicerad

Är det den sociala samvaron, det stressfria livet eller genetiken? Ingen vet – än. Men faktum är att på den grekiska ön Ikaria blir invånarna riktigt gamla. Nu vill en grupp Örebroforskare undersöka varför.

Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket innebär stora samhällsutmaningar, bland annat i form av höga vårdkostnader.

På den grekiska ön Ikaria vid Egeiska havet finns ovanligt många 100-åringar, som dessutom är både friska och pigga.

– Vi vill ta reda på vad det är som gör att de här personerna lever så länge och samtidigt håller sig så pass friska, säger Nikolaos Venizelos, grekiskfödd professor emeritus och docent i biomedicin vid Örebro universitet.

Forskning saknas

Att befolkningen på ön ofta lever länge är känt sedan tidigare. Men ingen vet riktigt varför exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, demens och depressioner verkar vara sällsynta.

– Det finns ingen forskning från ön som förklarar varför det är så. Vi hoppas att vår forskning ska ge oss svar som vi sedan kan ha nytta av här hemma i Sverige, säger Nikolaos Venizelos.

Vill studera tarmfloran

Nu söker forskarna pengar till projektet som kommer att inledas med att ta fram objektiva hårddata, bland annat siffror på medellivslängd och antal personer över 90 år.

Forskarna planerar sedan att exempelvis analysera blod och avföring från öborna.

– Normalfloran i tarmen skickar olika signaler till hjärnan som i sin tur påverkar hur vi mår. Det finns många intressanta aspekter vi vill studera, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer