Örebroforskare utvecklar läkemedel mot akne och rosacea

Publicerad

Tre forskare kopplade till Örebro universitet får närmare 400 000 kronor från Vinnova för att utveckla läkemedel som kan hjälpa patienter med akne och den inflammatoriska hudsjukdomen rosacea.

Örebroprofessorerna Åke Strid och Allan Sirsjö står tillsammans med den tidigare Örebroprofessorn Leif Eriksson bakom den innovation det handlar om, och som heter C26. Den beskrivs som en substans som blockerar nedbrytning av vitamin A-syra, och som kan användas i vården av patienter med akne eller rosacea.

De tre professorerna har också startat ett bolag, med hopp om att deras produkt en dag ska nå marknaden. Något som skulle vara positivt för patientgruppen, menar Leif Eriksson.

Ska minska antibiotikaanvändningen

– Vi tar ett viktigt steg för att komma bort från, eller avsevärt minska, användandet av antibiotika, steroider och höga doser av vitamin A-syra som behandlingsformer. Det skulle leda till färre biverkningar och mer effektiv läkning, skriver han i ett pressmeddelande

Pengarna från forskningsfinansiären Vinnova innebär enligt Leif Eriksson att man nu kan genomföra förberedande studier innan de prekliniska tester ska göras som krävs när ett nytt läkemedel ska utvecklas.

Hoppas kunna ta fram piller

De studier som nu inleds ska enligt Leif Eriksson hjälpa till att avgöra om substansen kan användas i tablettform eller som salva.

– Om studierna faller väl ut och visar att det fungerar att tillföra substansen som piller kan det innebära ett enkelt sätt att reducera acne och rosacea utan biverkningar, skriver Leif Eriksson i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer