Lena Josefsson var världskänd som danskoreograf. Bilden till höger är från ”Utan titel”. Foto: Martin Skoog

Örebrokoreografen Lena Josefsson död

Uppdaterad
Publicerad

Koreografen Lena Josefsson från Örebro är död. Under många år ledde hon danskompaniet Raande-Vo i Örebro.
– Hon har betytt oerhört mycket och varit älskad av sin publik här, säger Johanna Ström, utvecklingsledare inom dans i Region Örebro län.

Det senaste året har Lena Josefsson arbetat som kulturchef i Pajala i Norrbotten, och i helgen fick hon akut åka till Gällivare sjukhus där hon senare avled. Till en början misstänktes covid-19-smitta, men orsaken till dödsfallet var en inflammation på stora kroppspulsådern. 

”Hon var banbrytande”

Under många år drev Lena Josefsson danskompaniet Raande-Vo från Örebro, men uppträdde runt om i världen. Hon har fått flera utmärkelser, bland annat en kunglig medalj för ”framstående konstnärliga insatser som koreograf”.

– Hon var känd både nationellt och internationellt och var banbrytande inom dansen. Hon införde ett nytt språk och uttryck, hon var unik och hade kontakter över hela världen, säger Johanna Ström.

– Hon satte dans på kartan i början av 2000-talet och hade en enorm drivkraft. Jag har aldrig mött en människa med så starkt avtryck, Lena lämnade ingen oberörd, fortsätter ​Katarina Strömgren Sandh, kulturchef inom Region Örebro län.

Förlust för danskonsten

De fick båda veta om Lena Josefssons dödsfall under måndagsmorgonen och säger att det är en stor förlust för danskonsten.

– Man blir alltid väldigt berörd när någon gått bort alldeles för tidigt. Det finns inga ord för hur ledsamt det känns, säger Katarina Strömgren Sandh.

Lena Josefsson blev 63 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer