Jonas Ludvigsson är kritisk till att man i programmet ”Sofias änglar” kan uppfatta att vaccinering kan leda till utvecklingsförsening. Foto: Kanal 5 / SVT

Örebroläkare riktar kritik mot TV-program

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Ludvigsson, barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro riktar i en debattartikel på SVT opinion kritik mot programmet Sofias änglar som sänds i kanal 5. Han menar att man i ett av programmen gör en koppling mellan poliovaccination och utvecklingsförsening.

På onsdagen publicerades det debattinlägg där barnläkaren Jonas Ludvigsson riktar kritik mot programmet Sofias änglar där man berättar om en pojke som får en poliovaccination och som också har fått en utvecklingsförsening och senare diagnosen PANDAS.

Finns ingen sådan koppling

Ludvigsson menar att det i programmet görs en felaktig koppling mellan vaccinet och diagnosen.

– Det jag är kritisk till i programmet är att man i stort sett beskriver en koppling mellan polovaccination eller vaccination överhuvudtaget och utvecklingsförsening samt neuropsykiatriska problem. Vi har ju erfarenhet av miljoner barn som har vaccinerats mot polio under årtionden och det finns ingen sådan koppling, säger Ludvigsson.

Ludvigsson menar att vaccinationer sker tidigt för att skydda små barn och att mycket utvecklingsproblem kan komma vid tvåårsåldern och att det då kan verka finnas ett samband fastän så inte är fallet.

”Vi säger aldrig uttryckligen att det är så”

Kanal 5 svarar att man beklagar den situation som uppstått men att man inte håller med i kritiken om att utvecklingsförsening och vaccinet har ett samband i programmet.

– Vi säger aldrig uttryckligen att det är så. Varken produktionen, kanalen eller familjen tar ställning i frågan, säger Therese Lindström, pressansvarig för underhållning på Kanal 5 till TT.

Kan uppfatta kopplingen ändå

Ludvigsson menar dock att tittaren ändå kan uppfatta kopplingen.

– De gör ju ett program där de skildrar ett barn som har en beteendeproblematik som startar i samband med en poliovaccination. Jag tror att väldigt många tittare gör tolkningen att det finns ett samband, säger han och fortsätter:

– Hade de inte velat göra den här kopplingen hade det varit väldigt enkelt att kommentera att det här är två saker som kan inträffa samtidigt men att de har inte någon koppling. Man hade kunnat gå ut med det tydligt i programmet men det har man inte gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.