Tove Anger skulle själv inte genomföra ett marathon i den hettan som råder just nu. Foto: TT/Privat

Örebrolöpare förbereder för hett Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Örebro AIK:s löpare som anmält sig till Stockholm Marathon i helgen har valt att helt skippa sina tidsmål. Anledningen är hettan och många fokuserar istället på att orka ta sig runt banan.

Drygt 70 personer från Örebros största löparklubb Örebro AIK har anmält sig för att delta i Stockholm marathon. Men inför tävlingen har allt mindre handlat om träning och resultat och allt mer om hur man ska klara hettan.

– Det har varit många diskussioner och många som har sagt att de släpper sina tidsmål med tanke på värmen, säger Tove Anger som sitter i styrelsen i föreningen. Istället kommer man att fokusera på att ta sig runt helt enkelt.

Värmen kan spela in

Klubben har hyrt en buss för att medlemmarna ska kunna ta sig upp till tävlingen på lördagen. Ännu så länge känner inte Tove till att någon valt att hoppa av på grund av hettan.

– Däremot är det några som har hoppat av på grund av skadeläget och då kan en sådan sak som värmen också spela in när man tar beslutet.

Extra värmekontroller

Klubben har funktionärer som kommer att dela ut extra vätska till de snabbaste löparna i klubben. Även Stockholm marathon har meddelat att man sätter in extra vätskekontroller och duschar efter vägen.

Arrangörerna har också skickat ut extra information till löparna om att vara uppmärksam på hur man mår under loppet och riskerna med att ta ut sig i hettan.

”Skulle inte göra det”

Men för Tove, som inte anmält sig i år, skulle ett marathonlopp i den rådande värmen vara uteslutet.

– Jag skulle inte göra det. Men jag är inte lika van löpare som många andra i klubben och väldigt värmekänslig. Många av våra löpare är rutinerade och jag tror inte att någon skulle tveka att bryta loppet om man känner att man börjar må dåligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer