Willhelm Sundman arbetar till vardags på regionkansliet i Örebro och är 2:e vice ordföranden i nämnden för regional tillväxt. Foto: Emilie Pless/SVT

Örebropolitiker utvald bland tusen att företräda unga i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Bland flera tusen sökande har liberalen Willhelm Sundman från Örebro valts ut som en av hundra, för att representera unga politiker i EU. I oktober åker han ner till Bryssel för att delta under en temavecka om region- och kommunpolitik.

– Det är som Almedalen fast utan alla jippon, säger Willhelm Sundman.

27-årige Willhelm Sundman arbetar till vardags på regionkansliet i Örebro och är 2:e vice ordföranden i nämnden för regional tillväxt. I egenskap av ung politiker har han blivit utvald till att åka på European week for regions and cities i Bryssel i höst.

– Det är regioner och kommuner som samlas och pratar om policyförslag och hur man skapar ett bättre Europa, säger Willhelm Sundman.

En av hundra bland tusentals

Han fick upp ögonen för möjligheten att delta som ung politiker vid hans senaste besök i Bryssel. Alla unga förtroendevalda politiker i EU har kunnat ansöka om att bli en av de hundra representanterna. I det här fallet räknades alla politiker under 40 år som unga.

– De har valt ut hundra personer som kan anses ha intresse och bidra med något till den här träffen med olika seminarier, säger Willhelm Sundman.

Ska diskutera framtiden

Han har fått ett specialdesignat schema för just honom och kommer att träffa topp-politiker och tjänstemän under de fyra dagar som evenemanget pågår. Schemat är fullproppat med olika seminarium och möten, varav många handlar om att diskutera unionens framtid.

Själv är han framför allt intresserad av sammanhållningpolitiken.

– Hur man arbetar tillsammans i regioner mellan stater, men också inom regioner och tillsammans med andra organisationer för att få en bättre sammanhållning inom Europa, säger Willhelm Sundman.

Frågor rörande arbetslöshet bland unga och förbättringar av tågtrafiken kommer han också att driva under besöket i Bryssel.

Framtiden för Willhelm

Visst har han funderat på att i framtiden arbeta i Bryssel som EU-parlamentariker.

– Det är inte helt otänkbart att jag skulle kunna vilja göra det någon gång, men det är fem år kvar till nästa val så jag får vänta lite och se hur det blir, säger Willhelm Sundman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.