Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kammaråklagare Louise Helleday berätta om åtalet mot Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander – och försvarsadvokaten berätta varför han tror att Örebroprofilen kommer frias. Foto: SVT

Örebroprofilen Mikael Lindkvist åtalad för grova skattebrott – ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen börjar rättegången i Örebro tingsrätt, mot Mikael Lindkvist, tidigare Fahlander. Åtalet rör grova skattebrott och brottsmisstankar kopplade till gömda tillgångar.

Det handlar om olika brottsliga upplägg kring försäljning av alkohol till privatpersoner, där moms och alkoholskatt inte betalats, enligt åtalet.

– Det blir sammanlagt ett skatteundandragande på 29 miljoner kronor, säger kammaråklagare Louise Helleday.

Uppläggen ska ha pågått i drygt tre års tid. Örebroprofilen Mikael Lindkvist, tidigare Fahlander, ska ha agerat med ytterligare två personer. Men det är han som styrt när det kommer till de grova skattebrotten, enligt åklagaren.

– Jag menar att det är han som skapat det här brottsliga upplägget och det är han som är den styrande personen. Sen finns det andra personer som också medverkat i det här på olika sätt.

Kammaråklagare Louise Helleda. Foto: SVT

Nekar till anklagelserna

Men mannens försvarsadvokat uppger att hans klient nekar till alla anklagelser.

– Åtalet består av flera åtalspunkter och han förnekar brott på samtliga punkter, säger försvararen Henrik Olsson Lilja.

Målet är omfattande och kommer pågå i flera dagar. Utöver de grova skattebrotten misstänks mannen för brott som rör gömda tillgångar. Även i den delen är ytterligare två personer misstänkta för inblandning.

– Det handlar om att han försätter sig själv i personlig konkurs och säger han att han inte har några tillgångar, medan vi menar att han gömt tillgångar utomlands.

mikael lindkvist (tidigare fahlander)

2001 startade Mikael Fahlander (numera Lindkvist), assistansbolaget Assistansia AB i Örebro, tillsammans med kompanjonen Ibrahim Kadra.

Assistansia blev landets största koncern för personlig assistans. 2006 såldes 35 procent av aktierna till Humana för 190 miljoner kronor.

Enligt tidningen Dagens industri köpte sedan det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital två tredjedelar av bolaget för 425 miljoner kronor, vilket ökade duons vinst.

2012 rapporterade NA om att Skatteverket börjat granska försäljningen av Assistansia och att de bedömde att Fahlander och Kadra överfört mer än en miljard kronor till tre bolag i Luxemburg som de kontrollerade.

Mikael Fahlander var länge storsponsor i Örebro Hockey, där han varit både ordförande och sportchef.

2018 försattes han i personlig konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.