Föreningen Flamman om upploppet: ”De goda krafterna var inte på plats”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Flamman från Malmö har varit närvarande i de städer där den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan fått tillstånd för demonstrationer, för att hjälpa till att stävja situationen. Föreningen menar att det inte fanns en beredskap i Örebro, jämfört med andra städer.

– Det var en väldigt avsaknad av kommunpersonal, fritidspersonal, fältare och övrigt civilsamhälle, säger Rafi Farouq, verksamhetschef för Flamman.

Föreningens representanter syntes på långt håll med sina röda jackor, när de patrullerade runt i Sveaparken och tog hand om civila som hade skadats.

– Ganska snabbt blev många civila personer skadade. De fick stenar i huvudet som orsakade öppna sår och några tuppade av, säger Rafi Farouq.

Våldsamt upplopp i Örebro

Polisregion Bergslagens presstalesperson, Mats Öhman var själv närvarande i Sveaparken och blev vittne till våldsamheterna under upploppet. Han hyllar föreningens insats.

– All heder åt dem! De gjorde allt i sin makt för att stävja oroligheterna innan det eskalerade men efter det var de totalt chanslösa, säger Mats Öhman.

Föreningens bild av upploppet i Örebro är att det inte fanns någon beredskap och att de goda krafterna inte var på plats.

– Jämfört med övriga städer så var de goda krafterna inte på plats i Sveaparken, säger Rafi Farouq.

”Förbereda sig tidigt”

Kommunen menar att man inte ville skicka folk dit eftersom det fanns en risk att människor skulle skadas.

– Vi avrådde alla möjliga resurser från att vara på plats eftersom att det skulle kunna leda till att människor kom till skada, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Flamman vill att kommuner ska ta lärdom av städer där demonstrationerna inte blivit våldamma, som i Jönköping.

– Man ska förbereda tidigt, prata med det muslimska civilsamhället, kristna församlingar, få ut alla fältarbetare, fritidsledare och profiler i området. Samla dessa goda krafter för att försöka stävja så att det inte går så långt som denna typen av upplopp, säger Rafi Farouq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet