Foto: Monika Bruhn /SVT

Orienteringstävling lockade många till Kilsbergen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avrundades orienteringstävlingen Närkekvartetten i den tuffa Kilsbergsterrängen. I år har extra många ungdomar varit anmälda.

Fyra dagars intensivt sökande efter kontroller i rask takt avslutades på söndagen när orienterare från hela landet rundade av orienteringstävlingen Närkekvartetten med medeldistans.

Skrivbordsarbetet med banläggningen har pågått ett halvår. Dagens tävlingar som utgick från Lekens badplats i Klunkhyttan bestod av cirka femtio banor i sextio klasser med åttiofem kontroller i kuperad Kilsbergsterräng.

– Det är ju ett väldigt svårt område som är tungt att springa, men dagens banor är i ett relativt snällt område, säger banläggaren Jan Gustafsson från Hagaby GoIF i Örebro.

Banläggaren Jan Gustafsson från Hagaby GoIF i Örebro. Foto: Monika Bruhn /SVT

”Magiskt utomhus just nu”

Dottern Eva har tillsammans med flera andra ideellt arbetande varit med och satt ut kontroller i skogen och kunnat njuta av en fantastisk naturupplevelse.

– Det är helt magiskt utomhus just nu. Jag har varit ute sedan halv sju i morse, säger hon.

Många ungdomar anmälda

1500 deltagare per dag från 200 föreningar och sammanlagt 8000 starter är årets summering av tävlingen som har funnits sedan 1980-talet.

– De yngsta deltagarna i tävlingarna är cirka 6-7-år och del äldsta är över 85-år vilket vi tror att orienteringssporten är ensamma om att kunna erbjuda sina deltagare, samtidigt på samma arena och tävlingsområde säger Björn Alpberg, arrangemangssamordnare.

Inte alla kontroller handlar om att stämpla. Orienterare i alla åldrar sökte sig till vätskekontrollen Klunkhyttan på söndagen. Foto: Monika Bruhn /SVT

– Det är väldigt stora ungdomsgrupper i år. Det är de största grupperna under tävlingarna. Dels beror det på att det tillhör lokala tävlingsserierna, men många kommer hit med sina familjer från södra delen av landet, eftersom de just nu inte får tävla på grund av det inte är tillåtet just nu av djurskyddsskäl, säger Eva Gustafsson. 

Eva Gustafsson har varit tidigt uppe. Foto: Monika Bruhn /SVT

Lokala topprestationer

De bästa landslagslöparna lyste dock med sin frånvaro i helgen, eftersom Europamästerskapen i orientering hållits i Schweiz. Men lokala förmågor, som Andrea Svensson, OK Tisaren och Filip Dahlgren, Hagaby GoIF Örebro har fått flera fina placeringar under tävlingsdagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.