Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Hassan Ali sitter i styrelsen för Somaliland förening Örebro. Hör honom om oron över förslaget att avskaffa bidragen till så kallade etniska organisationer. Foto: Philip Naskret/SVT

Oro bland etniska föreningar i Örebro för att organisationsbidrag ska slopas

Publicerad

Sverigedemokraterna har länge velat avskaffa bidragen till så kallade etniska organisationer. Tidigare i år anslöt sig även Moderaterna till linjen och det är något som nu oroar flera föreningar som får bidraget.

– Föreningarna kommer inte kunna ha någon verksamhet, säger Ali Hassan Ali från Somaliland förening Örebro.

Föreningen är en del av Somaliland riksförbund i Sverige som i år fick 498 610 kr i bidrag ur potten för etniska organisationer, alltså sammanslutningar av invandrarföreningar som bedriver olika sociala aktiviteter.

Statsbidraget betalas ut av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och ett av kraven är att 51 procent av organisationens medlemmar ska ha utländsk bakgrund.

”Parallella samhällsstrukturer”

Tidigare i år lade Moderaterna ett förslag om att bidraget ska avskaffas och istället ersättas med vad partiet kallar ett integrationsbidrag. Det betyder att det nu finns två partier i riksdagen som vill avskaffa bidraget eftersom Sverigedemokraterna drivit frågan länge.

– Vi har enormt stora problem i Sverige med parallella samhällsstrukturer och segregation. Vi har så klart en frihet att organisera sig i föreningar, men det betyder inte att det är en bra idé att staten ska betala det här, säger Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot.

Hör Jonas Andersson och Ali Hassan Ali berätta mer i klippet ovan.

Avböjt att medverka

SD har tidigare även lyft att det bland annat förekommit fusk med bidragsformen. Enligt MUCF handlar det om enstaka fall, men samtidigt fick myndigheten nyligen kritik av Riksrevisionen för att den brustit i uppföljande kontroller av utbetalda bidrag.

SVT Nyheter Örebro har även sökt M för en intervju, men partiet har avböjt att medverka.

Förutom kravet att mer än hälften av medlemmarna ska ha utländsk bakgrund kräver MUCF även att organisationerna ska vara demokratiskt uppbyggda och respektera demokratins idéer för att få bidraget. De ska också:

  • bedriva sin verksamhet i Sverige
  • finnas i minst tre län
  • ha minst fem lokalföreningar eller avdelningar
  • ha minst 1 000 betalande medlemmar i lokalföreningarna eller lokalavdelningarna
  • ha funnits i minst två år
  • bekosta en del av sin verksamhet själva

Myndigheten betalar även ut bidrag till nya eller mindre organisationer i högst tre år för att de ska få möjlighet att växa. Organisationerna ska:

  • ha minst tre lokalföreningar eller avdelningar
  • ha minst 200 betalande medlemmar i lokalföreningar eller avdelningar
  • ha funnits i minst ett år

I år betalade MUCF ut totalt nästan 19 miljoner kronor som 48 etniska organisationer fick dela på.

Källa: MUCF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer