På KIF Örebro vill man framförallt se ett säkert alternativ till det nuvarande konstgräset. Foto: Thomas Wedin / SVT

Oro i örebroföreningar efter besked om att EU vill förbjuda visst konstgräs

Uppdaterad
Publicerad

Att konstgräs innebär en miljöpåfrestning är ingen ny diskussion. Men inför ett eventuellt förbud mot konstgräs med vulkaniserat gummi finns det mycket för klubbarna att ta hänsyn till. Säkerheten är en fråga, kostnaden en annan.

Ett förbud mot konstgräsplaner med så kallat plastgranulat skulle bland annat innebära att Behrn arena skulle behöva byta underlag till ett nytt sorts gräs.

Allsvenska KIF Örebro är ett av lagen som både tränar och har sina matcher på arenan och inför ett eventuellt byte av underlag ställer man krav på att det som anläggs istället ska vara testat och säkert.

– I Sollentuna testade man att anlägga en plan med ett nytt, mer miljövänligt underlag, säger ordförande i KIF Örebro Fredrik Stengarn. Det visade sig vara alldeles för halt och har lett till skador. Så självklart vill vi undvika det.

Dyrare kostnader

Behrn är också hemmaarena för elitlagen Black Knights och ÖSK. Men flera idrottsplatser i kommunen har också konstgräs som måste bytas ut om EU-förslaget går igenom.

– Det som alla föreningar ser med oro på är kostnaderna, säger Carl Pauly, ordförande i ÖSK. Vi hyr planerna av Örebro kommun och om de byter till ett dyrare underlag kommer det att påverka hyran. Här måste politikerna i Örebro förstå konsekvenserna och bestämma sig för vad det får kosta för klubbarna.

KIF Örebro har man nyligen fått grönt ljus av Svenska Fotbollförbundet när det gäller planen för att få ekonomin att gå ihop.

– För oss är kostnaden också en betydande fråga, vi har redan en ansträngd ekonomi inom damfotbollen generellt och vi i KIF i synnerhet kämpar med att få verksamheten att gå runt, säger Fredrik Stengarn. Eventuella hyreshöjningar är därför tuffa för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.