Lokala politiker bjöds in för att diskutera situationen på Vivallaskolan. Foto: Monika Bruhn /SVT

Oro i Vivalla över dålig arbetsmiljö för lärare och elever

Publicerad

Föreningen ”For the People” i Vivalla bjöd på tisdagskvällen in politiker och andra berörda för att diskutera varför man den 4 april skickade hem 80 elever från årskurs 2 med anledning av att samtliga i personalgruppen var sjukskrivna. 

Med på mötet var bland andra förvaltningschef Margareta Borg och majoriteten av partierna var representerade.

Diskussionen kom snart att handla om dålig arbetsmiljö för både barn och lärare på grund av för lite resurser.

Stor frustration bland många

Frustrationen på mötet var stor då man inte fick några konkreta förslag på snabba åtgärder från politikerna. Margareta Borg hänvisar till en kartläggning från Skolverket, förvaltningen och skolledningen, som precis är avslutad medan analysen av denna inte är klar än.

– Det är en jobbig process och det kommer att ta tid, menar Margareta Borg.

Att få lärare att stanna länge på skolan kan vara en lösning ansåg både föräldrar och de medverkande. Och många menade att studiero är det viktigaste och att det är ett gemensamt ansvar från både lärare, elever och föräldrar.

– Det viktigaste är att få till arbetsro genom bestämda regler för hur man ska ha det i klassrummen. Och om reglerna inte följs ska det få konsekvenser. Tydliga regler ska vara kända för alla. Det gäller både lärare, elever och föräldrar, säger Maria Haglund (M).

Många uppnår inte målen

På mötet uttryckte många deltagare också en oro för att så mycket som 25 till 30 procent av eleverna inte uppnår målen.

Flera menade att det krävs kontinuitet inom lärarkåren i skolan och att lärare behöver stanna kvar längre på skolan för att förbättra resultaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vivalla

Mer i ämnet