Det är många i Laxå som har behov att prata med någon efter gårdagens händelse. Foto: Thomas Wedin/SVT

Dagen efter den tragiska händelsen – ortsborna får stöd

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Laxå är chockade efter att ett äldre par hittats döda igår i ett samhälle i Laxå kommun. Under dagen kan ortsborna få stöd från kommunens POSOM-grupp.

Det kommer finnas representanter från kyrkan, räddningstjänst, socialtjänst och frivilliga stödpersoner på plats i församlingshemmet i området.

– Vi har öppet från klockan nio till så sent vi behöver ikväll eller inatt. Tanken är att man ska få det stöd de behöver, säger chef för individ- och familjeomsorgen Pierre Sahlin.

Under måndagskvällen kunde boende också få stöd från POSOM-gruppen.

– Jag var där till strax efter åtta igår och det var inte jättemånga där men idag kan det komma fler när händelsen har lagt sig och de förstår vad som hänt, säger han.

Behov av att prata

Även socialchefen Madelene Maxe var på plats.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Väldigt många är berörda och de som kommer är i behov av att prata. Vi fortsätter med närvaron i församlingshemmet idag, säger hon.

Hur fortsätter ni därefter?

– Vi kommer ta ställning till det i eftermiddag. Beroende på om det finns efterfrågan kan vi fortsätta.

• POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande och har som uppgift att socialt, fysiskt och psykiskt ta hand om drabbade när en olycka har hänt eller vid en kris som inte behöver sjukvård.

• De personer som ingår i POSOM är utbildade och övade på krishantering. POSOM har ett antal utbildade stödpersoner till sitt förfogande. Deras uppgift är främst att vara ett stöd för de drabbade, och att ta hand om praktiska göromål vid en insats. Det kan innebära att man tröstar och lyssnar, men också att man hjälper till med mat eller praktisk vägledning till de drabbade.

Källa: Laxå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer