OS-framgångar lockar många att testa på skidskytte i Ånnaboda

Uppdaterad
Publicerad

Efter de svenska OS-framgångarna är det många svenskar som inspirerats att ta sig ut i skidspåren. Det märktes inte minst i Ånnaboda, när Örebro skidallians bjöd in till ”skidans dag”. På programmet fanns flera olika aktiviteter – däribland den svenska succégrenen skidskytte.

Lördagen bjöd på full aktivitet och det var många som hade vägarna förbi skidspåren i Ånnaboda, vilket gladde arrangörerna.

– Det här gör vi för att visa upp den fina anläggning vi har här utanför Örebro, och för att ge allmänheten möjligheten att få prova på olika varianter av skidsåkning. Intresset för den här dagen är mycket större än vi hade kunnat vänta oss och det är jätteglädjande att det är så många barnfamiljer ute, säger Lasse Lundberg från Örebro skidallians.

Barnens vasalopp var den aktivitet som var allra populärast med över 250 deltagare – men det var även många som ville testa på skidskytte.

En förklaring till det stora intresset kring sporten kan ha att göra med skidskyttelandslagets succé på OS i Peking, där man vunnit fyra medaljer.

I klippet testar SVT:s team lyckan på skjutvallen.

Planer på ny skidskyttestadion

Hans Mandahl, instruktör för dagen, hoppas nu att sporten ska spridas ännu mer ut i landet. Han berättade också att det just nu pågår planer på att bygga en skidskyttestadion på området vid Ånnaboda.

– Det är ett projekt som alldeles nyligen startat mellan föreningarna här i Ånnaboda och Örebro kommun. Förutsättningarna finns här, närmaste skidskyttestadion ligger ju i Mora så därför hade det varit perfekt om vi fick en stadion hit, säger Hans Mandahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.