Osäkert med lokaler för härberget Vinternatt

Publicerad

På Stadsmissionens akutboende Vinternatt för EU-medborgare som lever i fattigdom och hemlöshet har man tidigare erbjudit 15 platser under vintertid. Nu står man utan några lokaler men med förhoppningen att det ska lösa sig.

– Vi var tidigare i Adolfsbergsgården som ägs av Korskyrkan och det kontraktet blev uppsagt förra året. Så vi visste att vi skulle behöva byta lokal till den här säsongen, säger Monica Gunnarsson, direktor för Stadsmissionen Örebro om boendet Vinternatt.

Man har under det gångna året letat vidare efter en lokal som kan motsvara de krav som ställs när det kommer till bland annat brandsäkerheten, duschar, tvättmöjligheter och sovplatser.

Har eventuellt lokal

Än har man inte säkerställt någon lokal och Vinternatt kan därför inte öppnas i november som det vanligtvis gör, något som NA var först att berätta. Men man har eventuellt en lokal även till denna säsong men då med öppning i början av december.

– Det här är ju ett samarbetsavtal med kommunen så där har vi fått en lokal som vi eventuellt ska kunna använda oss av. Det är inte riktigt klart än, för vi måste framförallt  lösa kostnadsfrågan för lokalen. Den blir betydligt mycket dyrare än den lokalen som vi har haft tidigare.

”Visst känns det oroligt”

Trots att det inte är helt säkerställt att det blir denna lokal så menar Monica Gunnarsson att de måste jobba för att det ska bli så.

– Vi planerar för att kunna öppna upp första tisdagen i december. Och visst känns det oroligt att inte ha det helt klart men vi måste arbeta som att det här kommer att ske. För det är en viktig period nu med att försöka hitta volontärer. Det här är ju en viktig verksamhet där volontärer kan göra otroligt stor nytta,och det arbetet måste vi ju sätta igång med ordentligt, säger Monica Gunnarsson.

Den eventuella lokalen gäller bara för denna säsong och man är fortfarande ute efter en mer permanent lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.