Prover på det döda vildsvinet har skickats på analys till SVA. Foto: SVT

Osäkra uppgifter om dött vildsvin i Karlskoga : ”Risken för smitta är noll”

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen rapporterades det i lokala medier om att ett dött vildsvin hittades i Karlskogatrakten och att det skulle testas för den afrikanska svinpesten. Men uppgifterna om testningen visar sig senare under dagen inte stämma.

– Vi har inte fått in några prover från Karlskoga eller Örebro län de senaste dagarna, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Enligt SVA finns det alltså inga vildsvin att analysera från Karlskoga från de senaste dagarna. Däremot har det rapporterats in fynd av skelettdelar i Karlskoga under gårdagen.

– Vi har fått en bild på fyndet och där ser vi att det består av skelettdelar som legat en längre tid och sannolikt är det slaktrester då man kan se raka snittytor på bröstbenet, säger Caroline Bröjer.

På bilden som rapportören skickade in syns det att vildsvinsdelarna legat en längre tid då det mestadels är bestående av skelett. Foto: Privat

Eftersom det med största sannolikhet inte handlar om ett djur som självdött finns det ingen anledning för SVA att ta prover på afrikansk svinpest.

– Risken att det är smittat är noll eftersom det sannolikt är ett skjutet djur, berättar Caroline Bröjer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.