På söndagen drog ÖSK Ungdoms nya satsning på e-sport igång. Foto: Monika Bruhn/SVT

ÖSK vill få ungdomar att stanna kvar i klubben – startar e-sportlag

Uppdaterad
Publicerad

ÖSK Ungdom satsar nu på ett lag för e-sport. Syftet är att försöka få ungdomar att vilja stanna kvar i föreningen genom att kombinera elektronisk sport med fysisk aktivitet.

Föreningen ÖSK ungdom har sedan tidigare idrottslag för unga som vill spela fotboll, handboll, bandy eller innebandy. Men enligt Hans Tedsjö, som är ordförande, slutar många unga idrottare när de når en viss ålder. 

– Våra ungdomar i 12 och 13-årsåldern har en viss förmåga att hoppa av fysisk träning. Och det här gäller inom svensk idrott generellt.

Fotbollsmatch avgörs vid datorn

Den nya satsningen inom klubben, är något mer stillasittande. Genom att starta upp ett lag för e-sport, där fotbollsmatcherna avgörs framför datorskärmen, ska man försöka få ungdomarna att vilja vara kvar i föreningen. Kravet är att man ska kombinera fysisk aktivitet med elektronisk sport.

– Vi tror att det är viktigt att vara med i en förening så att man kommer ut ur hemmet och är med i en gemenskap, säger Hans Tedsjö.

”Många spelar på fritiden”

Idag, söndag, drog den nya satsningen igång med ett öppet hus i föreningens klubblokal. En av dem som tagit sig dit var Arin Ardil Stark, som spelar fotboll i föreningen. Han tycker att satsningen verkar bra.

– Det är många som spelar på fritiden och det är ett roligt spel också, jag tycker det är ganska bra att de gör det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.