Den stora ceremonilokalen kommer att visas upp under lördagen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ovanlig möjlighet att få titta in i det gamla krematoriet

Uppdaterad
Publicerad

Den snart 100 år gamla byggnaden på Norra kyrkogården har stått oanvänd i många år. Nu i helgen finns en unik möjlighet att titta in i den.

Det är ett av landets äldsta krematorier som nu kommer att renoveras för att bevaras för framtiden. I samband med det väcktes tanken att visa upp lokalen för alla intresserad. 

– Vi har visat bygganden tidigare men inte gjort det på sex år nu, berättar kyrkogårdschefen Torleif Örn. Vi hade öppet och det fanns intresse men sen tunnade det ut. Det som var intresserade hade väl varit där.

Byggnaden är också en gravplats. Här finns ett kolumbarium, alltså fack för urnor. Adolf Lindgren var mannen bakom Centralpalatset bredvid Örebro slott. Han gjorde sig en förmögenhet på handel med bland annat potatis, skog – och olja. Än idag delar hans stiftelser ut pengar till bland annat studerande och behövande från Örebro län. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Visas under sex timmar

– I och med att vi ska rusta upp det så tänkte vi att vi kunde visa den igen och passa på under Allhelgonahelgen när det är mycket folk på kyrkogården, säger Torleif Örn.

Det är övervåningen som kommer visas, den så kallade ceremonilokalen. Mellan 11:00 och 17:00 finns möjligheten för intresserade att besöka byggnaden.

Torleif Örn, kyrkogårdschef. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer