Trots kommenderingen ska resurserna i Bergslagen under helgen inte påverkas. Foto: TT

Ovanligt stor poliskommendering till EU-toppmötet i Göteborg

Publicerad

Med anledning av helgens EU-toppmöte i Göteborg kommenderas polisresurser från hela Sverige till Väst. Även Bergslagen bidrar med stora resurser.

– Bergslagen skickar personal med en kommendering i samband med EU-toppmötet. Av säkerhetsskäl kan vi inte säga siffror, men att det är en stor kommendering kan jag säga, säger Måns Ersmark, chef på operativ verksamhets styrning i Region Bergslagen.

Kunnat planera i tid

Eftersom mötet varit känt sedan länge har polisen kunnat planera för kommenderingen i god tid, vilket inneburit att helgens polisresurser i Bergslagen inte påverkas av den stora förflyttningen.

– Vi har kunnat ta hänsyn till det här i planeringen och sett till att vi har tillräckligt för att ta hand om våra ärenden här också. Vi ska kunna sköta normal verksamhet och lite till här trots Göteborg. Man ska inte leva i tron om att Bergslagen är tomt på poliser, säger Måns Ersmark.

Ovanligt stor kommendering

Enligt Ersmark är det vanligt att resurser flyttas, men så här stora kommenderingar är ovanliga.

– Mötet är av sådan karaktär att det har ett högt skyddsläge. Storleken innebär att att region Väst inte kan täcka det själva. Vi är en polis och därför sker en nationell samordning och man flyttar poliser från hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.