Foto: TT/Johan Nilsson

Ovanligt tillvägagångssätt i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I veckan blev Johanna Jacobsson omringad av vägpirater när hon körde längs riksväg 51 från Finspång mot Kumla. Vägpiraternas tillvägagångssätt är helt nytt i Örebro menar polisens vakthavande Johan Wallenius.

Johanna Jacobsson var påväg till veterinären i Kumla, tillsammans med sin tonårige son, hans flickvän och en akut sjuk katt, när bilen omringades av tre andra bilar på vägen.

De försökte få henne att stanna, men med polisens hjälp kunde hon komma i säkerhet. De misstänkta förarna försvann dock.

– Just den här typen av händelse känner jag inte igen, det är helt nytt och främmande i Örebro. Jag kan bekräfta att hon varit i kontakt med oss, men att vi inte anträffat några bilar efter händelsen, säger polisens vakthavande Johan Wallenius.

Aldrig hänt i Örebro

Enligt Johan Wallenius är tillvägagångssättet nytt och han har inte hört att det ska ha hänt något liknande tidigare i Örebro.

LÄS MER: Johanna omringades av vägpirater

– Den här brottsliga aktiviteter är långt vanligare i södra Sverige, till exempel runt Göteborg. Det är möjligt att vår regionala underrättelseavdelning har mer information, men jag har inte hört att det skulle hänt innan.

”Ta så mycket signalement som möjligt”

Johanna Jacobsson kunde be sin son ringa polisen, varpå hon uppmanades att fortsätta köra och låsa dörrarna. En uppmaning som Johan Wallenius håller med om.

– Ja, oavsett omständigheterna vill du inte stanna, man vet ju inte vad dom kommer göra. Försök kolla registreringsskylten och så mycket signalement som möjligt. Om tillfälle finns så be medpassagerare att filma, ju mer bevis vi har desto bättre. Ring även polisen så att de kan höra vad som händer.

LÄS MER: Polisen varnar för vägpirater

Allvarligt brott

Den här typen av tillvägagångssätt är mycket allvarligare än de vanligare vägpiraterna som till exempel säljer smycken.

– Det känns en aning desperat att begå den här typen av grövre brottslighet som att preja bilar. Vad gäller brottsrubricering närmar man sig försök till grov misshandel, grov misshandel eller till och med rån, säger Johan Wallenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer