Foto: SVT

Över 20 viltolyckor under helgen – polisen: ”En normal uppgång”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har över 20 viltolyckor skett i Örebro län. Flera olika typer av djur har varit inblandade och är något helt normalt enligt polisen.

– Vilt rör sig på vägarna och det blir mörkare. Helt normalt att det blir en ökning, säger Erica Broström, Länsansvarig vid Nationella viltolycksrådet i Värmland.

Normalt ökar viltolyckorna från oktober till december. En förklaring är att det blir mörkare och djuren är svårare att upptäcka, men även jakten ska enligt Erica Broström vara en påverkande faktor.

– De rör sig mer eftersom vi jagar dom, jämfört med när det inte är jakttid. Den 1 oktober börjar löshundsjakten, då får man släppa hunden på rådjuren, det gör att det blir mer rörelse, säger Erica Broström, som arbetar vid Nationella viltolycksrådet, och inom polisen.

Brunstiga älgar

– Sen rör sig älgen mer eftersom den brunstar och letar efter nya att para sig med, säger Erica Broström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.