De övergivna fastigheterna i Ställdalen har enligt de boende blivit ett fenomen på sociala medier som lockar till sig utforskare av övergivna urbana miljöer – men också personer som ägnar sig åt ren skadegörelse. Foto: SVT

Övergivna husen i Ställdalen fråga för ministern

Publicerad

Riksdagsledamoten Denis Begic, (S) Örebro län, vill se effektivare lagar så att kommunerna snabbare och enklare kan agera mot övergivna och förfallna fastigheter likt dem i Ställdalen.

– Jag förstår om folk i Ställdalen blir upprörda, regering och riksdag måste göra något åt problemet, säger Begic som tagit upp frågan i en interpellation till landsbygds – och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

För en tid sedan rapporterade SVT Örebro om hur övergivna centrumhus i Ställdalen norr om Kopparberg vandaliserats.

I början av maj tog Denis Begic (S) för andra gången upp frågan om övergivna hus, med Ställdalen som exempel, i en interpellation till ansvarigt statsråd Andreas Carlson, (KD).

Carlson (KD) har i tidigare svar hänvisat till två pågående utredningar som bland annat tittar på hur det säkerställs att fastigheters underhåll sköts och på samarbetet mellan fastighetsägare och det offentliga.

Utredningar som, enligt Begic (S), inte omfattar förslag på lösningar när det gäller övergivna fastigheter.

– Det är uppenbart att dagens lagstiftning eller utredningarna statsrådet refererar till inte är tillräckliga, säger Begic (S).

Förköpslag utreds

Han har också kraftiga invändningar mot den pågående utredningen om i vilka situationer kommuner eller staten ska få förköpsrätt till en fastighet.

– Vi vill att utredningen även ska omfatta fastigheter utan hyresgäster, alltså övergivna hus, som är ett problem på flera ställen i landet. Det gör den inte vad jag förstår.

Om en kommun förelägger vite till ägaren av ett övergivet hus, kan denne i dag skriva över huset till en annan person. Därför menar Begic (S) att frågan om en kommunal förköpsrätt till den typen av fastigheter borde ingå i utredningen.

Fredagen den 17 maj ska landsbygds- och infrastrukturministern svara på interpellationen från Begic (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna från de vandaliserade fastigheterna i Ställdalen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.