Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solcellspanelerna kommer att stå vertikalt i på åkern i Vässlingby, utanför Fellingsbro. Det medger vallodling mellan raderna, samtidigt som el produceras. Foto: Malin Gotlin /SVT

Här byggs Sveriges största solcellspark av sitt slag utanför Fellingsbro

Uppdaterad
Publicerad

På en åker utanför Fellingsbro kommer snart en ny anläggning för solel att driftsättas. Men själva åkermarken kommer till stor del fortfarande att kunna brukas, eftersom panelerna monteras vertikalt.

Solvallen i Vässlingby ligger vid väg 249, strax norr om Fellingsbro i Lindesbergs kommun och uppförs på uppdrag av Linde Energi. På onsdagsförmiddagen visades det pågående arbetet.

”Här kan man samsas”

Pålning för ställningarna som utgör hållare för solcellspanelerna har pågått i ungefär en vecka och på dem ska totalt 1 300 paneler monteras. Anläggningen upptar till ytan drygt en hektar. Parken är den största av sitt slag i Sverige, alltså där vertikala solceller samsas med jordbruksmark.

– Sverige behöver mer el och vi funderade på hur vi kan bidra. Vi kan inte bygga ett kärnkraftverk däremot en solpark. Vi hittade en bra mark här i Fellingsbro men den brukas och då ville vi hitta en lösning. Hur kan man samsas och då blev det det här, som ju också blir ett forskningsprojekt, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Forskningsprojekt

När anläggningen är driftsatt ska den kunna producera ungefär 650 000 kilowattimmar el per år. Det motsvarar elektricitet till 130 typhushåll med hushållsel (som inte värms med el) per år.

I ett flerårigt forskningsprojekt finansierat av KK-stiftelsen kommer Mälardalens universitet att undersöka hur odlingen på åkern påverkas.

Hör mer om anläggningen i videoklippet.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.