Foto: TT

Protester när Svenska kyrkan beviljade mer pengar till Stadsmissionen

Publicerad

Flera av kyrkofullmäktiges medlemmar i Örebro protesterade när beslutet om mer pengar till Stadsmissionen skulle fattas under mötet i slutet av maj. Det framgår av protokollet från fullmäktigemötet.

Sedan tidigare har Svenska kyrkan gått i borgen ett flertal gånger för att verksamheten i Stadsmissionen ska kunna fortsätta.

Ytterligare en ansökan från Stadsmissionen om att Svenska Kyrkan skulle gå i borgen för en checkkredit på 2 miljoner kronor och förlänga sitt borgensåtagande för organisationens hyreskontrakt ledde till många frågor och en lång diskussion.

– Så har det varit hela tiden kring den här frågan, konstaterar Marianne Thor som är ordförande.

Konkurshot undanröjdes

Men utan ett ja från fullmäktige hade verksamheten behövt lägga ner. Det menade kyrkorådets ordförande Timmy Leijen som vädjade till medlemmarna i kyrkofullmäktige.

Och det blev till slut ett ja, men långt ifrån alla medlemmar var med på tåget. Av fullmäktiges 33 beslutande ledamöter reserverade sig 13 mot beslutet. Flera av dessa hade istället velat se en bättre utredning kring Stadsmissionens ekonomi.

Enligt Rose-Marie Frebran, ordförande för Stadsmissionen i Örebro, räknar organisationen med att ha en budget i balans vid utgången av år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer