Roboten Peppe. Foto: SVT

Här är roboten som ska ta hand om våra äldre

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kanske det är en robot du stöter på i äldreboendets korridorer. Det tror i alla fall roboten Peppers föräldrar – forskarna i projektet Caresses.

På Örebro universitet möter SVT Örebro några av forskarna i det europeiska och japanska projektet Caresses. De har försökt skapa bättre interaktion mellan robotar och människor i det treåriga projektet.

– Projektet handlar om att göra robotar kulturellt kompetenta för första gången. Att roboten kan anpassa sig till den kulturella profilen hos personen framför dem och också bete sig därefter säger Alessandro Saffiotti, professor i datavetenskap.

Lär sig förstå kulturskillnader

Det är många små saker som kan skilja sig mellan kulturer som robotarna får lära sig exempelvis gester, hur vi hälsar och hur långt ifrån vi står när vi pratar med varandra.

– Även små saker som hur vi överlämnar ett objekt skiljer sig mellan kulturer. Att överlämna exempelvis ett visitkort sker ofta med en hand i den västerländska kulturen, men i många asiatiska kulturer är det inte så trevligt att ge över kortet med en hand, du gör det hellre med två händer, säger Saffiotti.

Anpassar sig efter individen

Men den kulturella kunskapen som roboten har är generell och för att undvika en stereotyp bild av en viss kultur anpassar sig roboten även efter individen.

– När roboten interagerar med en person kommer den anpassa sig efter de preferenser som den individuella personen har, säger Ali Abdul Khalia, postdoktor i datavetenskap.

Kompletterar äldrevården

Längre fram i projektet kommer robotarna testas på äldreboenden i både Japan och England. Man kommer även inkludera robotar utan förmågan att förstå kultur för att se skillnaden.

På äldreboendena kommer de möta människor av olika kulturer och komplettera sjukvården, man menar att det inte kommer att ersätta mänsklig vård.

– En sak de kan göra är att vara där, så att folk känner sig mindre ensamma, mer säkra för att det finns någon som kan hjälpa dem om det behöver det, exempelvis larma vid en olycka, säger Saffiotti och fortsätter:

– Roboten kan också hjälpa till med att hålla kontakten med släktingar genom att aktivera ett telefonsamtal, de kan påminna dig om att ta din medicin eller påminna dig om viktiga datum, exempelvis födelsedagar.

Systemet som de utvecklar kan användas på olika robotar men i det nuvarande skedet av arbetet används roboten Pepper som ni kan se mer av här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.